Aanbod

Eye Filmmuseum - gastlessen film op school

Van: Eye Filmmuseum

#vakoverstijgend# domein 3: grote Wereld #film

Wil je aan de slag met film, haal het Eye Filmmuseum de klas in en laat de leerlingen de wereld van film ontdekken met de museumdocent van Eye.

De gastles wordt op school per klas gegeven en bestaat uit drie onderdelen: een korte actieve introductie over film, filmgeschiedenis en het thema van de gastles; het bekijken en actief bespreken van korte films uit o.a. de collectie van Eye en creatieve verwerkingsopdrachten.


Er zijn drie verschillende gastlessen:

-gastles met het thema ‘spelen’ voor groep 3 en 4: de films laten zien hoe spelen en speelgoed van vroeger en nu op film zijn vastgelegd. Wie kent de spelletjes zaklopen en ringsteken? Wat is er allemaal te doen in een speeltuin? Hoe wordt speelgoed eigenlijk gemaakt? Wat zijn de verschillen tussen vroeger en nu?  

-gastles met het thema ‘alles kan met animatie’ voor groep 5 en 6: de films laten zien hoe animatie vroeger en nu in film is toegepast. Als je het kunt verzinnen, dan kun je het maken met animatie! In elke film gebeurt er iets dat in werkelijkheid niet mogelijk is, maar wel in animatie. Hoe kan een lucifer volleyballen, een fotograaf uit een inktpot komen, een pop pudding eten en een konijn praten? Leerlingen maken kennis met heel vroege animatie én met meer recente animatiefilms. Geschikt om te behandelen in het tijdvak van televisie en computer.

-gastles met het thema ‘stunts’ voor groep 7 en 8: de films laten zien hoe stunts vroeger en nu op film zijn vastgelegd. Hoe kun je van een trap af fietsen, over een koord naar een wolkenkrabber lopen, met een auto door een huis rijden en zonder parachute uit een vliegtuig springen? Leerlingen onderzoeken hoe dit in film gedaan werd en ontdekken dat acteren vroeger levensgevaarlijk was. Ook is er aandacht voor technische mogelijkheden dankzij de komst van de computer. Geschikt om te behandelen in het tijdvak industrialisatie in de eerste helft van de 20ste eeuw, de tijd van televisie en computer in de tweede helft van de 20ste eeuw en als leuke afsluiting van het verkeersexamen.


De gastlessen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen die door het bekijken van verschillende films een globaal overzicht van de filmgeschiedenis krijgen en zien hoe de wereld om ons heen is veranderd.

De inhoud en thema’s van de gastlessen sluiten goed aan bij de belevingswereld van de leerlingen en de leerlingen hebben plezier tijdens de gastlessen. De leerlingen vinden het interessant om oudere films te zien, ze leren hierdoor vergelijkingen te maken tussen vroeger en nu en leren zo over de filmgeschiedenis en zien dat veel films nog steeds leerzaam en vermakelijk zijn.Ervaringen
  • Er zijn nog geen reacties geplaatst voor dit project.

Ervaring met dit project? Deel het hier!

  • Eye Filmmuseum

  • Website: https://www.eyefilm.nl/primair-onderwijs

    E-mail: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)