Aanbod

Voorbij ijdelheid, bergen op zilver

Van: Cultuurbedrijf Gemeente Bergen op Zoom, locatie Markiezenhof

#domein 2: cult. omgeving# samenwerking# continuïteit# stimulering maatschappelijke opgaven

In Het Markiezenhof zijn negen jong afgestudeerden werkzaam en meerdere museumdocenten. Aan beide partijen is gevraagd om een activiteitenprogramma op te zetten met culturele en educatieve componenten. Voor de jonge afgestudeerden betreft het een werkervaringsplaats waarbij hun expertise wordt ingezet. Deze benadering sluit aan bij het beleidskader van de provincie Noord-Brabant waarin wordt gesteld 'Jongeren werkervaring op laten doen met erfgoed gerelateerde werkzaamheden'.

In het project worden verschillende educatieve participatieprogramma’s georganiseerd voor basisschoolleerlingen en leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Daarnaast is er een excellentieprogramma ontwikkeld waarbij studenten uit het hoger onderwijs met leerlingen uit de hogere klassen van het voortgezet onderwijs een samenwerkingsverband aangaan.

Het project bestaat uit drie delen die samen alle aspecten van zilver behandelen voor het primair, voortgezet en hoger beroepsonderwijs. Er wordt hierdoor een doorlopende leerlijn gecreëerd waarbij in elk deel een nieuwe invalshoek van het thema zilver aan bod komt. De educatievormen die worden toegepast zijn eigentijds en passend bij het museum. Interactie en experimenteren zijn de twee belangrijkste punten waarop bij de werkvormen wordt ingezet.

Ontwikkeling

Zeven leerlingen van middelbare scholen ’t Rijks, Roncalli sg en het Mollerlyceum, en acht kunstenaars van Stichting Arsis hebben de afgelopen maanden samengewerkt met verschillende kunstenaars om maar liefst acht kunstwerken te maken. Daarnaast zijn twee zilversmeden uit Bergen op Zoom een samenwerking aangegaan met twee groepjes van vier leerlingen van ’t Rijks. Hun mooiste zelfgemaakte sieraden kun je bewonderen in de tentoonstelling binnen de Grote Gallerij van het Markiezenhof. Deze tentoonstelling is slechts een klein onderdeel van de totale tentoonstelling van Bergen op Zilver. Zaterdag 20 mei 2017 wordt deze tentoonstelling geopend. Deze tentoonstelling zal te zien zijn tot en met 29 oktober. Zie voor meer informatie: www.markiezenhof.nl

'Er staan veel activiteiten gepland die innovatief van aard zijn. De vorm om leerlingen van het VO samen aan de slag te laten gaan met HBO-studenten is interessant. Daarnaast zijn er ontzettend veel samenwerkingspartners die achter dit project staan, wat zorgt voor goede verankering.' - Roy van Weverwijk, consulent kunsteducatie KunstbalieProductiejaar: In ontwikkeling
Gefinancierd door: Subsidieregeling Stimulering Maatschappelijke Opgaven
Ervaringen
  • Er zijn nog geen reacties geplaatst voor dit project.

Ervaring met dit project? Deel het hier!

Deel deze pagina
  • Cultuurbedrijf Gemeente Bergen op Zoom, locatie Markiezenhof
  • Website: http://www.markiezenhof.nl

    E-mail: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)