Inspiratie

Bladblazers Symfonie

#domein 2: cult. omgeving# diversiteit# zichtbaarheid# netwerken #voorbeeldproject

De BladBlazerSymfonie is een muziektheaterproductie en vertelt het verhaal van de 'herfstgodin', die het nette leven van 'buurvrouw en buurman' in de Tilburgse vinex-wijk zuur maakt door hun keurige tuin te veranderen in een grote bladerhoop. De voorstelling wordt begeleid door de poëtische klanken van een blazersensemble, een celliste, twee operazangeressen en natuurlijk de bladblazer. 

Het is een succesvol laagdrempelig participatie-project waarbij kunst en humor hand in hand gaan en waarbij wijkbewoners actief betrokken zijn om zelf te participeren. In aanloop naar de voorstelling zijn wijkbewoners opgeroepen om met hun eigen bladblazer mee te doen. De oudste deelnemer is 81 jaar, de jongste 6. 

Volgens de initiatiefnemers is de Reeshof een typische Nederlandse vinex-wijk waar mensen in relatieve anonimiteit leven. Door drukke levens is er weinig tijd voor creativiteit en verbeelding. De BladBlazerSymfonie daagt de wijkbewoner uit om uit zijn comfortzone te treden en samen met buurtbewoners zijn bladblazer in te zetten voor het eigenzinnige spektakel. 

Bekijk hier een filmpje van een deelnemer. 

Wat is de kracht van dit project?
De artistieke leiding van de voorstelling is in handen van Monique Zijp. Volgens Zijp ligt de kracht van de BladBlazerSymfonie vooral in het gegeven dat er iets heel gewoons bij de hoorns gevat wordt. “EELT laat iedereen die wil met verbeelding naar de alledaagse werkelijkheid kijken. Iedereen heeft in zijn schuurtje het onmisbare geheim hangen voor de BladBlazerSymfonie: een bladblazer! In Tilburg maken we kunst van onderaf en iedereen mag meedoen.” 
 Ervaringen
  • Er zijn nog geen reacties geplaatst voor dit project.

Ervaring met dit project? Deel het hier!

Deel deze pagina